K2-vitamin rendelése

A K2-vitamin és a K-vitamin egyéb formái

A K-vitaminnak többféle formája is jelen van a világon, ezek azonban némileg eltérnek egymástól. Ebben a cikkben a K-vitamin különféle formáit és azok speciális tulajdonságait vesszük sorra.

brokkoli-k-vitamin2

Először is fontos tisztázni, hogy a K-vitaminnal a természetben négy különböző formája van jelen.

A K1-vitamin vagy fillokinon a növényekben van jelen és ez a K-vitamin leggyakoribb formája, ezt fogyasztjuk a leggyakrabban. A K1-vitaminnak van szintetikus formája is, az a phytonadion.

A K2-vitamin a menakinon, ami az állati forrásokban van jelen, míg a K3-vitamin, a menadion ennek egy szintetikus formája.

A K-vitaminnak tehát két természetes formája van, a fillokinon és a menakinon, a K1- és a K2-vitamin. A fillokinon a növényekben található meg, ezeket ezért általában gyakrabban és nagyobb mennyiségben fogyasztjuk. K1-vitamin található a zöld leveles zöldségekben, az okrában, a spárgában, a szilvában, az avokádóban, a repcében, az olívaolajban és a szójában. A melakinont, a K2-vitamint a probiotikus baktériumok állítják elő az állatok emésztő traktusában, éppen ezért kis mennyiségben megtalálható a húsokban, halakban és erjesztett élelmiszerekben is. A K-vitamin harmadik formája a menadion, a K-vitamin szintetikus formája, mely nem jön létre az emberi szervezetben.

Érdekes megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában az újszülöttek K-vitamint is kapnak, mivel amikor megszülettek, akkor még nem rendelkeztek a megfelelő bélflórával az emésztőrendszerükben, éppen ezért még nem képesek szintetizálni ezt a vitamint, illetve tudni kell azt is, hogy az anyatej sem nyújt elegendő mennyiségű K-vitamint a kicsik fejlődő szervezetének.

A felnőtteknek általában nem kell K2-vitamin kiegészítőket szedniük, ezek viszont gyakran jelen vannak önálló kapszulákban, illetve multivitaminokban is. Csak arra fontos figyelni, hogy vérhígítókkal együtt nem érdemes együtt szedni, mert azokkal kölcsönhatásba léphet.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!