K2-vitamin rendeléseK2-vitamin

A K2-vitamin és a K-vitamin egyéb formái

(0/0)

A K-vitaminnak többféle formája is jelen van a világon, ezek azonban némileg eltérnek egymástól. Ebben a cikkben a K-vitamin különféle formáit és azok speciális tulajdonságait vesszük sorra.

brokkoli-k-vitamin2

Először is fontos tisztázni, hogy a K-vitaminnal a természetben négy különböző formája van jelen.

A K1-vitamin vagy fillokinon a növényekben van jelen és ez a K-vitamin leggyakoribb formája, ezt fogyasztjuk a leggyakrabban. A K1-vitaminnak van szintetikus formája is, az a phytonadion.

A K2-vitamin a menakinon, ami az állati forrásokban van jelen, míg a K3-vitamin, a menadion ennek egy szintetikus formája.

A K-vitaminnak tehát két természetes formája van, a fillokinon és a menakinon, a K1- és a K2-vitamin. A fillokinon a növényekben található meg, ezeket ezért általában gyakrabban és nagyobb mennyiségben fogyasztjuk. K1-vitamin található a zöld leveles zöldségekben, az okrában, a spárgában, a szilvában, az avokádóban, a repcében, az olívaolajban és a szójában. A melakinont, a K2-vitamint a probiotikus baktériumok állítják elő az állatok emésztő traktusában, éppen ezért kis mennyiségben megtalálható a húsokban, halakban és erjesztett élelmiszerekben is. A K-vitamin harmadik formája a menadion, a K-vitamin szintetikus formája, mely nem jön létre az emberi szervezetben.

Érdekes megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában az újszülöttek K-vitamint is kapnak, mivel amikor megszülettek, akkor még nem rendelkeztek a megfelelő bélflórával az emésztőrendszerükben, éppen ezért még nem képesek szintetizálni ezt a vitamint, illetve tudni kell azt is, hogy az anyatej sem nyújt elegendő mennyiségű K-vitamint a kicsik fejlődő szervezetének.

A felnőtteknek általában nem kell K2-vitamin kiegészítőket szedniük, ezek viszont gyakran jelen vannak önálló kapszulákban, illetve multivitaminokban is. Csak arra fontos figyelni, hogy vérhígítókkal együtt nem érdemes együtt szedni, mert azokkal kölcsönhatásba léphet.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).